duminică, 26 noiembrie 2017

Review GPS Navitel E700 display 7" in limba romana

Despre Navitel: 
Navitel este un brand apărut in 2006 cu sedii in Rusia, Ucraina, Republica Ceha și Polonia. Compania are peste 400 de angajați in acest moment si produse vandute la peste 30 mil utilizatori. Produsele lor sunt disponibile in toată Europa si partial in America sau Asia.
Domeniul  de baza este dat de fabricarea de navigatoare GPS si camere auto, insa recent si de tablete ce vin preinstalate cu aplicatia lor de gps.



Ok, deci in primul rand, cred ca va ganditi, cine mai cumpara in ziua de azi un astfel de GPS, si mai important, de ce, cand avem atatea telefoane. 
In cazul meu, prefer sa folosesc un astfel de GPS mai mult decat un telefon deoarece astfel imi pastrez telefonul intreg. Un telefon pus in soare, care sa fiarba bine cand proceseaza, sincer nu ma incanta. Bateria are si ea de suferit cand telefonul este utilizat ca GPS. Foarte multe telefoane, cand sunt utilizate pentru navigare se pot descarca chiar cand sunt alimentate, fiind o masura de siguranta ca sa nu va treziti cu un Note 7.
Chiar daca nu caut o destinatie anume, il tin deschis pentru a vedea rapid strazile. Noaptea este chiar de ajutor, deoarece poti vedea cu usurinta cand urmeaza o curba sau un posibil obstacol in drum.
Pot sa gasesc alte cateva motive destul de usor. Poate ca doriti sa vorbiti la telefon folosind niste casti desigur, ca doar nu dorim amenzi. Sau poate ca doriti navigare offline cu harti de mari dimensiuni. Mai ales ca pentru o regiune ca Europa, este nevoie de cativa GB. Iar in cazul in care doriti sa utilizati telefonul cu harti precum cele de la google maps, traficul de date in afara tarii poate sa fie destul de scump. 
Trebuie sa mentionez ca am utilizat acest navigator din februarie-martie 2017. Acest review il scriu in noembrie 2017. Am parcurs cu acesta peste 20000km.  Deci am avut timp suficient sa vad exact ce "poate". 
Ambalaj si accesorii:

Pe cutie gasim cateva informatii si specificatii ale navigatorului.
 In cutie gasim urmatoarele:
- Navigatorul:

- suport prindere parbriz, ce include si un stand daca doriti sa il utilizati separat astfel

- Un stilus, inclus pe stand.

- Un cablu de date MiniUSB-USB, pentru a actualiza cu usurinta hartile
- Incarcator auto cu un conector de 90 grade, 5V 1.5A. Cablul are 1-1.5m lungime.
- Manual de utilizare
- O husa pentru a transporta/depozita navigatorul

Dupa ce am vazut ce include pachetul, trecem mai departe si aruncam o privire asupra navigatorului. Acesta are un finisal dintr-un plastic fin, intalnit si la restul navigatoarelor de la Navitel, dar si in cazul tabletei Navitel T700.
Pe spate este trecut producatorul si alte informatii. Observam ca ruleaza sistemul de operare Windows CE. Tot pe spate gasim difuzorul si informatii legate de localizarea portului usb, al slotului pentru card MicroSD si al jack-ului de 3.5mm. 
In partea de sus gasim butonul de alimentare:
In lateral, gasim portul miniUSB, slotul de card si jack-ul audio.
In partea din fata gasim un ecran de 7", de tip TFT, cu o rezolutie de 800X480 pixeli. Ecranul este rezistiv. Asta are avantaje si dezavantaje. Dezavantaje: nu este prea sensibil, prin urmare, trebuie apăsat mai tare pe el. Avantaje: spre deosebire de ecranele capacitive(care se pun pe telefoane de ani buni), ecranele rezistive nu se "apasa singure" daca este foarte cald spre exemplu, lucru valabil in cazul unor telefoane.
Ecranul are un aspect ca de oglinda si reflecta cam orice.Cuvintele nu cred ca isi au rostul, cand imaginea de mai sus spune tot. 
Printre alte specificatii, mai trebuie sa spun ca:
-GPS-ul ofera navigare pentru: autotorisme/motociclete/biciclete/taxi/autobuz/urgenta/livrari/camion;
-Procesorul este un MStar MSB 2521, cortex A7;
-Frecventa CPU:800mhz
-RAM: 256MB, DDR3
-Suporta carduri MicroSD de pana la 32GB
-Harti preinstalate:
Albania, Andorra, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Gibraltar, Grecia, Islanda, Insula Man, Italia, Kazahstan, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, România, Rusia, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina, Ungaria, Vatican
Utilizare si puncte PRO
Am sa incep prin a spune cateva aspecte pozitive ale acestui navigator. Anume hartile. Nu numai ca aparatul vine cu hartile tuturor tarilor europene plus Belarus, Kazakhstan si Rusia, insa ofera actualizari pe viata. Sunt disponibile peste 5.000.000 puncte de interes precum restaurante, banci, farmacii, magazine, benzinarii etc.
Ce m-a impresionat este cat de usor se pot instala/dezinstala/actualiza hartile. Nu trebuie decat instalata aplicatia celor de la Navitel si interfata lor simpla spune cam tot ce e de facut.
Sa detaliez putin interfata. Avem 3 butoane mari. 
1. Buy: se pot cumpara harti ce nu sunt incluse, precum Turcia, Mexic, India, Iran, Brazilia si altele. 
2. Download: puteti descarca hartile detinute in cazul in care nu se afla pe dispozitiv. Eu am mai sters din ele ca ocupam spatiul degeaba. Daca am nevoie de ele, pot sa le descarc iar. 
3. Update, pentru a actualiza softul si hartile. Mai sus hartile sunt actualizate(q3 2017) si prin urmare nu pot accesa functia update. Daca exista vreo actualizare, butonul putea sa fie apasat.
Un mic detaliu. La 2 am mai sters din harti deoarece incarcarea acestuia ii reduce usor viteza. El din fabrica vine cu absolut totul instalat, insa in memorie raman nici 30mb liberi.  
Si cam asa arata gps-ul cand este pornit.
Legat de meniuri, interfata este destul de simpla. Pentru cei interesati, mai jos aveti un videoclip in care trec prin absolut toate setarile disponibile pe GPS. Si se poate observa si viteza acestuia. In videoclip aveam instalate toate hartile(a fost filmat acum ceva vreme):
Interfata la pornire:
Semanul GPS in gaseste de regula in ~30 secunde. 
Un alt detaliu pe care l-am apreciat, a fost dat de functia noapte-zi. Ziua navigatorul foloseste o tema deschisa la culoare, cu mult alb, ca sa fie usor de vazut. Tot ce este disponibil mai sus utilizeaza aceasta tema. Insa noaptea, se utilizeaza mai mult culori inchise, exact ca in exemplul de mai jos:
Aceasta trecere se realizeaza automat. Poate sa fie activat si manual doar tema de zi sau de noapte. Eu am preferat insa acest mod automat. Ce nu este realizat insa automat este modificarea intensitatii luminii. Daca e setata pe 100%, ramane pe 100% si zi si noapte. Iar noaptea la intensitate maxima iti poate distrage atentia. Nu dureaza mai mult de 20 secunde sa fie modificat acest aspect, insa trebuie sa il mentionez.
Ca un bonus, sa ne amintim de acel slot MicroSD? La ce il putem utiliza oare? Pai simplu. Putem sa punem muzica pe el, si sa ascultam muzica direct la radio-ul de la masina, deoarece este inclus un modulator FM in GPS. Putem astfel sa ascultam direct pe sistemul audio de la masina, indiferent de cat de nou sau vechi este acesta, atat muzica de pe cardul MicroSD cat si instructiunile de navigare, in cazul in care sunt active.
Din setari putem modifica frecventa, iar din meniul principal putem accesa functia MediaPlayer.

Frecventa utilizata de modulatorul FM poate sa fie ajustata din setari:


In general am numai cuvinte bune, insa am gasit si cateva detalii mai putin placute:

O serie de mici informatii pentru cei care nu au chef sa vada videoclipul complet cu interfata oferita de navigator:
-exista harti 3D si 2D, inclusiv pentru tara noastra. Numarul cladirilor 3D randate este insa ceva mai mic daca e sa comparam cu aplicatia Navitel pentru Android.
-se pot salva diferite puncte favorite, locatie serviciu etc. Se pot exporta sau importa diferite setari.
-Se pot cauta diferite ppuncte de interes din apropiere(benzinarii, magazine de orice tip, banci, educatie, atractii, etc.).
-se pot vizualiza lucatii recente, preferate
-putem cauta o destinatie dupa adresa, coordonate sau pe harta.

-exista un panou cu indicatori(ultima imagine din review), insa se pot schimba informatiile afisate cu altel(sunt peste 100 informatii diferite ce pot sa fie afisate).
Lucruri mai putin bune:
1. Cred ca cel mai mare minus este dat de vocea in limba romana. Nu suna nici grozav, si nici nu prea se intelege ce vrea sa spuna. Propozitiile nu prea au sens. Eu am dezactivat aceasta functie, mai ales ca ecranul de 7" este suficient cat sa vad orice detaliu. In limba engleza functioneaza ceva mai bine.
2. Limitele de viteza cam ratacite in tara. Am gasit multe drumuri europene unde limita afisata de GPS era de 110KM/H, sau portiuni in care era afisata limita de 50KM/H. Este foarte adevarat ca trebuie sa fim atenti la drum cu limitele de viteza, dar astfel nici atentionarea audio de depasire limita de viteza(valabil inclusiv in cazul camerelor fixe, ce sunt disponibile si se ofera atentionari pentru acestea) nu o sa functioneze corect. Dupa actualizarea din Q2 au mai remediat o parte din aceste erori, insa tot nu complet.
Un exemplu am ceva mai jos, insa este de pe vremea hartilor Q1 2017(acum a fost reparat), filmat la data de 19 feb 2017. Drum european, nu era nici localitate, iar limita afisata era de 50km/h.

3. GPS-ul se mai rataceste in anumite zone montane. Este drept ca este cam greu sa obtina semnal GPS in locuri in care si telefoanele au probleme cu semnalul, insa si cand se intampla asta, te trezesti "teleportat" la cate 50km departare. In peste jumatate de an, nu am patit asa ceva decat intre Predeal si Brasov, intr-o anumita zona cu serpentine. Am traversat insa si Transfagarasanul si tot nu am avut surprize. 
Mai exista un mic dezavantaj, dar aici nu este corect sa il pun in regim cu restul. Navigarea este offline, iar pentru orase ca Bucuresti, unde traficul la ora 9 dimineata si 5 seara este dezastru(viteza medie de deplasare este de 15-20km/h), acesta nu poate sa recomande o ruta dinamica in functie de cat de aglomerat este traficul. In acest caz, un traseu oferit de un sistem cu o conexiune la Internet precum Waze ne poate salva cate 10-15 minute dintr-o ora pierduta in trafic.

Concluzii:
 Desi am scos in evidenta cateva aspecte negative, nu pot spune ca nu recomand acest produs. Chiar din contra, aspectele pozitive sunt suficiente cat cele negative sa fie ignorate. Acesta a fost si primul meu sistem de navigare GPS de altfel, intr-o era in care telefoanele fac aproape tot. Desi la inceput am considerat ca nu o sa imi fie de folos, in prezent trebuie sa recunosc ca m-am cam inselat, si chiar il consider cu mult peste orice telefon. Daca aveti eventuale nelamuriri sau curiozitati, imi puteti lasa un comentariu mai jos in seciunea cu comentarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu